Wat zijn cryptomunten?

Inleiding

Cryptomunten zoals Bitcoin popten de jongste jaren als paddenstoelen uit de grond.
Hoewel de achterliggende technologie potentieel biedt als betaalmiddel, zijn cryptomunten als belegging extreem speculatief.

Wat zijn cryptomunten precies?

Cryptomunten - vaak ook cryptocurrencies genoemd - zijn digitale betaalmiddelen, zonder reële biljetten of munten. Er bestaan zo’n 1.500 soorten cryptomunten. De bekendste zijn wellicht Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple en Bitcoin Cash.
Met de munten kunt u producten of diensten kopen, alhoewel er momenteel heel weinig winkels zijn die ze ook effectief aanvaarden als betaalmiddel. Mensen kopen ze dus vooral als instrument om mee te speculeren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen en fondsen zijn cryptomunten 7 dagen op 7 en de klok rond verhandelbaar.
Bijna elke dag komen er nieuwe cryptomunten bij. In 2017 werd er gezamenlijk voor 5,6 miljard dollar ingetekend op de lancering van nieuwe cryptomunten.

Een bedrag in cryptocoins of in euro overschrijven: wat is het verschil?

Als je vandaag een klassieke overschrijving doet, dan gaat die transactie eerst van je eigen rekening naar je eigen bank, vervolgens naar de bank van de begunstigde en tot slot naar de rekening van de begunstigde. Behalve de twee banken, waken ook enkele onfhankelijke instellingen en regulatoren over de geldigheid van de transactie.
Als je een cryptomunt overschrijft dan vallen al die tussenstappen weg: geen banken, geen centrale banken en geen controleorganen of regulatoren. De cryptomunt gaat dus rechtstreeks van zender naar ontvanger.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van cryptomunten?

 • De kosten liggen lager.
 • Tussenstations of centrale beheerders zijn overbodig.
 • De snelheid van de transacties ligt vele malen hoger dan een bancaire overschrijving of betaling.
  Alle processen worden doorgaans instant uitgevoerd en geverifieerd.

Wat zijn de nadelen van cryptomunten?

1. Technische beperkingen

 • Ze vergen veel computerkracht en energie. Elke transactie moet immers gecodeerd en versleuteld worden aan de hand van complexe berekeningen. En dat vergt veel stroom.
 • Sommige netwerken kunnen slechts een relatief beperkt aantal transacties per seconde uitvoeren, wat (vooral bij Bitcoin-transacties) uitzonderlijk tot urenlange vertragingen kan leiden.
 • Cryptomunten kampen met beperkingen qua schaalgrootte. Er kunnen maar een beperkt aantal eenheden van een cryptomunt aangemaakt worden (voor Bitcoin ligt die limiet op 21 miljoen eenheden).

2. Veiligheidsrisico’s

Cryptomunten worden gecodeerd door middel van de blockchaintechnologie. Met de computercapaciteit die we vandaag kennen, kunnen hackers daar niet tegenop. De technologie op zich is (momenteel nog) waterdicht. Maar hackers kunnen wel via gegevensdiefstal, virussen of malware een account (ook wel wallet genoemd) van een eigenaar hacken om op die manier cryptomunten te stelen. Ook prijsmanipulaties en dataverliezen behoren tot de kwetsbaarheden.

3. Volatiliteit

Cryptomunten zijn over het algemeen extreem volatiel. Een voorbeeld? 1 Bitcoin vertegenwoordigde op 18 december 2017 (18.674 dollar) de waarde van een nieuwe auto. Nauwelijks twee maanden later, op 5 februari 2018 (7.100 dollar), had een Bitcoin slechts de waarde van een tweedehandsauto.

4. Geen officieel aanvaard betaalmiddel

Geld zoals we het vandaag kennen, voldoet aan drie vereisten:

 • het kan uitgewisseld worden en is algemeen aanvaard als betaalmiddel.
 • het is een maatstaf voor waarde.
 • het is een opslagmedium voor waarde.

Hoewel er voor dat laatste kenmerk een potentieel is voor cryptomunten, schieten ze vaak tekort op de eerste twee vereisten. Met Bitcoins of Ethereum kan u vooralsnog niet in uw supermarkt terecht. Ook online zijn er zo goed als geen winkels die cryptomunten aanvaarden. En omdat de volatiliteit zo hoog is kunt u er moeilijk een waarde op plakken.

5. Maatschappelijke en financiële impact

Omdat ze aan nagenoeg elke regulatie ontsnappen, worden transacties zelden fiscaal afgeroomd. Minder belastinginkomsten dus, met mogelijk minder maatschappelijke investeringen als gevolg.
Cryptomunten zetten makkelijker de deur open voor fraude en witwaspraktijken. Op veel handelplatforms volstaat immers een simpel e-mailadres om een account te openen. Omdat ze niet gereguleerd zijn, is er ook geen kapitaalbescherming bij verlies.


Als er zo veel nadelen zijn, waarom beleggen mensen er tóch in?

De marktwaarde van alle cryptomunten samen bereikte in 2017 voor het eerst 200 miljard dollar. Producten die in korte tijdspanne soms meer dan 1000% rendement genereren, trekken natuurlijk ook andere gelukzoekers aan. Cryptomunten kopen als belegging blijft extreem speculatief.
Om cryptomunten betrouwbaarder, stabieler en veiliger te maken, is - hoe tegenstrijdig dit ook is binnen de opzet van cryptomunten - meer regulatie en toezicht nodig.


Wat nu?

Hoewel transacties met cryptomunten vandaag slechts een verwaarloosbare fractie van alle betalingen uitmaken, kan dat veranderen. De technologie achter cryptomunten biedt een potentieel voor de toekomst. Maar niet in de huidige verpakking. Op termijn zullen cryptomunten wellicht steeds meer complementair gemaakt worden aan reële munten, waardoor de huidige generatie cryptomunten aan belang kan inboeten of zelfs verdwijnen. Venezuela en Dubai lanceerden al een eigen nationale cryptomunt. In Zweden wordt er momenteel ernstig nagedacht aan een cryptovariant van de Zweedse kroon: de e-krona. Om cryptomunten betrouwbaarder, stabieler en veiliger te maken, is - hoe tegenstrijdig dit ook is binnen de opzet van cryptomunten - meer regulatie en toezicht nodig.